✕ Stäng

Behandling

Psoriasis kan inte botas, men symptomen kan i många fall effektivt behandlas för att ge den som har sjukdomen god livskvalitet. För vissa fungerar ett preparat väl, för andra krävs ett annat. De flesta får effekt av krämer, medan allvarligare fall kan kräva ljusterapi och/eller läkemedel.

Behandling – utvärtes preparat

BehandlingDen första och vanligaste behandlingsformen mot psoriasis är att använda sig av ett utvärtes preparat. För de allra flesta räcker detta långt.

Mjukgörande krämer

Det finns flera olika typer av krämer som kan användas, beroende på vilken typ av psoriasis det handlar om. De vanligaste är mjukgörande krämer. Att hålla huden mjuk minskar risken för psoriasisförändringar. I vissa fall ingår salicylsyra i de preparat som används.

Kortisonsalvor

Kortisonsalvor ger både snabb och effektiv hjälp. Om behandlingen avslutas för snabbt kan dock problemen förvärras. 
Diatrinol behöver sitta kvar i tjugo minuter och ska sedan sköljas av. Behandlingen upprepas en gång var eller varannan dag. Det är en omständlig process, men preparatet ger god effekt.

Calcipotriol

Calcipotriol, som är ett derivat från D-vitamin fungerar ofta bra vid plackpsoriasis. 
D-vitaminderivat i kombination med kortison har visat sig ge bra effekt men ska endast användas under en begränsad tid.

Ljusbehandling

Ljusbehandling har visat sig ge god effekt och minskade symptom för en mängd personer som drabbats av psoriasis. Särskilt bra är ljusbehandlingen när psoriasisen är omfattande, eller om andra behandlingsformer inte visat sig fungera.

Behandlingen sker antingen genom en form av ultraviolett ljus vid namn UVB eller UVA-ljus. UVB-behandlingarna behöver ske över lång tid för att verka.

Vid UVA-ljusbehandling ges ofta psoralener. Nackdelen med denna medicinering är att den kan ge biverkningar i form av illamående.

Ordinerat solresor

Du kan få ordinerat solresor till exempelvis Kanarieöarna om du ha psoriasis som mildras av ljus (en del psoriasis förvärras av ljusexponering).

Buckyterapi

Buckyterapi innebär att du under en period får ytlig röntgenstrålning mot vissa begränsade områden med psoriasis.

Folsyrahämmare

Mediciner som tas oralt används om andra behandlingsformer inte räcker till. Det finns flera mediciner som hjälper mot olika symptom.

Den kanske vanligaste behandlingsformen är att ge folsyrahämmare. De bromsar tillväxten av celler och lugnar ner immunförsvaret. Det minskar symptomen på huden, men fungerar även bra för personer som lider av psoriasisartrit. Effekten är ofta god, men levern kan påverkas. En låg dos ges för psoriasispatienter och levervärdena följs noga under hela behandlingen.

Immundämpade medel

Personer med svår psoriasis, särskild de varianter som ger varblåsor, kan också få hjälp av ett immundämpade medel vid namn cyklosporin-A.

Den har dock flera vanliga biverkningar, såsom huvudvärk, trötthet och illamående. Efter lång tids användning kan njurarna påverkas. Genom att tillföra kroppen A-vitaminsyra kan den allmänna behandlingseffekten förbättras.

Biologiska läkemedel

Med nya moderna läkemedel försöker läkarna stävja sjukdomsprocessen. De efterliknar ämnen som finns i kroppen och påverkar ett specifikt steg i en sjukdomsprocess.

De läkemedel som används vid psoriasisbehandlingar hämmar en signalsusbstans, TNF, som T-cellerna i immunsystemet i vanliga fall sänder ut. Genom att minska utsöndringen av denna substans hämmas inflammationsprocessen i sig.

De biologiska läkemedlen mot psoriasis och psoriasisartrit ges vanligen till de som har allvarliga symptom.

Vad tycker du? Kommentera eller starta en diskussion

Senaste Nytt