5 saker de flesta inte känner till om psoriasis

I samband med Internationella Psoriasisdagen skriver Liza Nyström, ordförande för förbundet Ung med psoriasis, om vanliga missuppfattningar om psoriasis för att öka din kunskap om sjukdomen.


Vem är jag?

Liza Nyström, ordförande för förbundet Ung med Psoriasis.

Jag heter Liza Nyström, är 26 år och bor i Stockholm. Jag har tidigare suttit som ledamot i förbundet men är sedan september månad ordförande för förbundet Ung med psoriasis. Jag arbetar som grundskollärare på Lidingö. Jag har haft psoriasis sedan jag var 17 år och brottas dagligen med sjukdomen både fysiskt och psykiskt.

1. Psoriasis är ingen hudsjukdom

Jag möter ofta människor som pratar om Psoriasis som en hudsjukdom. Det de inte vet är att Psoriasis är en allvarlig inflammatorisk systemsjukdom som finns i hela kroppen och påverkar flera organ. Man räknar med att ungefär 40 procent av alla som har psoriasis också får inflammation i lederna vilket kallas psoriasisartrit. Utöver lederna påverkas även andra organ – så som hjärtat och tarmarna.

2. Psoriasis smittar inte

Smittar det? Är en fråga som inte är helt ovanlig att jag får. Och mitt svar är alltid detsamma = NEJ! Däremot finns det en ärftlig faktor när det kommer till psoriasis. Om du har psoriasis i släkten har du alltså en större benägenhet att få sjukdomen.

3. Psoriasis kan öka risken för andra sjukdomar

Forskning har visat att det kan finnas ett samband mellan psoriasis och andra inflammatoriska sjukdomar. Det vanligaste problemet vid psoriasis är att man får ledbesvär. Under de senare åren har jag fått problem med värk i mina knän och knogar, fram för allt på morgonen eller om jag varit still för länge. Det finns även ett samband med andra inflammatoriska sjukdomar, exempelvis mag- och tarmsjukdomar. I samband med att jag fick min psoriasis fick jag även problem med sår på tunntarmen vilket påverkar mig dagligen. Inflammatoriska ögonsjukdomar och hjärt- och kärlsjukdomar är andra så kallade samsjukdomar med psoriasis.

4. Psoriasis går inte att bota

Det som skrämde mig allra mest när jag fick diagnosen var att jag visste att jag skulle få leva med den resten av mitt liv. Psoriasis är en kronisk sjukdom vilket innebär att den inte går att bota, däremot finns det många olika behandlingar som kan lindra sjukdomen. Jag har testat flera olika behandlingar och håller fortfarande på att hitta en behandling som passar just mig.

5. Psoriasis bryter ofta ut i ungdomsåren

Det finns ca 300 000 personer i Sverige som har psoriasis varav drygt hälften får sjukdomen innan de fyller 25 år. Att få en så synlig sjukdom som Psoriasis när man är ung och osäker på sig själv var för mig otroligt jobbigt. Jag ville inte visa min hud för andra och gömde mig ofta bakom kläder och ursäkter. Det är därför så otroligt viktigt att Ung med Psoriasis finns för de ungdomar som känner sig som jag gjorde – ensam och annorlunda. När jag fick träffa andra ungdomar med sjukdomen kände jag en tillhörighet och gemenskap som är ovärderlig!

Mer om förbundet Ung med psoriasis

Förbundet Ung med psoriasis är en ideell ungdomsorganisation som jobbar för att barn och unga med psoriasis och psoriasisartrit ska kunna leva ett bra liv. De sprider kunskap om psoriasis och hur den påverkar vardagen.

Målet är att alla som lever med sjukdomen ska få det stöd och den vård de behöver för att kunna leva ett bra liv men framförallt vill de att du som har psoriasis inte ska behöva känna dig ensam och annorlunda.

Läs mer om organisationen Ung med psoriasis här.