Innovation & Forskning

Första nationella riktlinjer för psoriasisvård är här

Individuellt stöd och uppföljning är del av rekommendationerna.

Därför kommer psoriasis tillbaka trots behandling

Forskare är nu närmare svaret på frågan varför psoriasis kommer tillbaka efter behandling med krämer som ser ut att effektivt läka hudutslag.

Enkelt kroppsmått avgör en psoriasispatients dödsrisk

Med ett enkelt kroppsmått kan forskare visa vilka psoriasispatienter som har högre risk för följdsjukdomar och behöver förebyggande vård.

Rätt behandling för psoriasis ger effekt i tio år

Tidigare studier på psoriasisbehandling har varit kortsiktiga och har inte överensstämt med patientens verklighet.

Män och kvinnor behandlas olika vid psoriasis

Statistik från Stockholms läns landsting tyder på att män och kvinnor får olika psoriasisbehandling. Men det är inte nödvändigtvis diskriminering som ligger bakom skillnaden enligt läkare bakom analysen.

Hudbakterier kan skydda mot psoriasis

Forskare vid Lunds universitet har nu visat att en av människans vanligaste hudbakterier utsöndrar ett protein som skyddar mot de föreningar som sägs bidra till flera hudsjukdomar, bland annat psoriasis.

Enastående läkemedel mot psoriasis snart på marknaden

Ett nytt läkemedel mot psoriasis har nått den sista fasen av kliniska studier och visar utmärkta resultat.

Ny studie: du kan bli fri från psoriasis

Sjukdomen psoriasis är inte alltid kronisk. En ny studie från Karolinska institutet visar att vart tionde fall läker ut av sig själv.

WHO: Psoriasis kan leda till allvarliga sjukdomar

Världshälsoorganisationen WHO har uppgraderat psoriasis till en allvarlig, icke-smittsam kronisk sjukdom som kan leda till ledinflammation, hjärtinfarkt, diabetes, fetma och mycket mer. Detta skriver SVT.

Psoriasispatienter får för lite information om sjukdomen

De som lider av psoriasis får inte tillräckligt med information om sjukdomen från sin läkare. Dessutom upplever många patienter att läkarna inte tar deras sjukdom på allvar.

Män får större tillgång till dyr medicin

Trots att kvinnor mer frekvent får psoriasis så får män tillgång till de bättre och dyrare medicinerna, skriver Dagens Nyheter.