Symptom

Psoriasis klassades länge som en hudsjukdom därför att vanliga utvärtes symptom är röda och flagnande utslag som kan klia. Idag vet dock forskare och läkare att problemen är större än så och orsakas av ett immunsystemfel. Det kan göra att psoriasisdrabbade utvecklar en rad olika invärtes sjukdomar också.


Symptom för psoriasisSymptom på huden

Det mest uppenbara vid psoriasis är de hudproblem som uppstår: Huden rodnar och blir varm, och kroppen börjar producera fler hudceller än vad som är nödvändigt på vissa hudområden. Cellerna som blir över samlas ovanpå huden och lossnar så småningom. Det ser ut som personen fjällar.

De vanligaste områdena för dessa problem är i hårbotten och på armbågar, men det händer att hela kroppen drabbas. De fläckar som uppstår kan klia och irritera. Hur utslagen ter sig är dock olika beroende på vilken sort psoriasis som man är drabbad av.

Även naglarna kan påverkas genom att bli gropiga. Länge trodde man att de karaktäristiska hudproblemen var det enda problemet, men idag vet forskare och läkare bättre. Grunden i sjukdomen ligger i en störning i immunsystemet.

Olika symptom för olika typer

Det finns flera olika typer av psoriasis och de har också olika symptom:

  • Plackpsoriasis ger stora sjok av fjäll och anses som den vanligaste formen av psoriasis.
  • Så kallad guttat psoriasis ger hudförändrar i form av droppar. Dessa kan finnas över hela kroppen.
  • Invers psoriasis är en psoriasis som sätter sig i hudveck, oftast i armhålor och ljumskar.
  • Pustulös psoriasis och palmoplantar pustulos leder till blåsor i huden.

Ont i lederna – psoriasisartrit

En tredjedel av alla som har psoriasis får också problem med lederna. Dessa kan börja göra ont och kännas stela.

I vissa fall utvecklas rena inflammationer i en eller flera leder, så kallad psoriasisartrit. Du kan känna dig stel, få problem med rörlighet och få värk.

Inflammationerna kan gå i skov och blossa upp med jämna eller ojämna mellanrum. Ibland sätter sig inflammationen i ryggraden, vilket leder till molande värk på natten och svårigheter att röra nacke och rygg.

Risk att utveckla andra sjukdomar

Då immunsystemet sätts ur spel, påverkas även det inre i kroppen. Individer med psoriasis lider en högre risk att utveckla till exempel diabetes.

Hjärt- och kärlsjukdomar är också vanligare hos de som har psoriasis jämfört med de som inte har det. Det förekommer även att individer drabbas av problem med mage och tarmsystem på grund av sjukdomen.

Problemen går i skov

De problem som drabbar en person med psoriasis kan variera i svårighetsgrad. Många lever helt normala liv med sin psoriasis, medan andra får ett svårare sjukdomsförlopp.

Då huden blir såpass förändrad och många med psoriasisartrit upplever mer eller mindre konstant värk kan såväl arbetsliv som socialt liv påverkas negativt.